english

A kétnyelvűség és a kétnyelvű lét kérdései – Tudomány a kocsmában Navracsics Judittal

A kétnyelvűség és a kétnyelvű lét kérdései – Tudomány a kocsmában Navracsics Judittal

Időpont: 2018. május 28. 18.00 óra
Helyszín: Zwinger Kőszeg H-9730 Chernel u. 16.

Tudomány a kocsmában sorozat


Előadó: Navracsics Judit, nyelvész, egyetemi tanár (Pannon Egyetem)


„Az anyanyelv nem csupán a gondolataink formába öntésére szolgáló eszköz, hanem azt is alapvetően meghatározza, hogy milyenné válik a gondolkodásunk.” (Edward Sapir és Benjamin Lee Whorf hipotézise)


A legtöbb európai országban az „egy nyelv – egy nemzet” nézet uralkodik annak ellenére, hogy nemzeti kisebbségek élnek a területükön. Ugyanakkor az utóbbi időben a nemzetközi migrációnak köszönhetően az Európai Unió nemzetállamainak identitásában változás állt be. Jelentős módosulásokat látunk az országok lakosságának etnikai összetételében, főként a nagyvárosokéban, és egyre több vegyes nyelvű helyzet alakul ki, amelyben az emberek kétnyelvűvé válnak. A két vagy több nyelv használata két vagy több kultúra integrációját is magával vonzza, és ez megváltoztatja az eredeti nemzetállami identitást. (Navracsics Judit)


Időpont: 2018. május 28. 18.00 óra


Helyszín: Zwinger Kőszeg H-9730 Chernel u. 16.


Az eseményt online közvetítjük a www.iask.hu weboldalon és az FTI-iASK Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/iask.hungary).

2018. Május 23. 14:09

Elérhetőségek

Pannon Egyetem - Kőszeg Kampusz

E-mail: info@pek.uni-pannon.hu
Telefon: 06 94 200 535
Cím: 9730 Kőszeg, Chernel u. 14.

Nyitvatartás:

Hétfő: 8.00 - 16.00
Kedd: 8.00 - 16.00
Szerda: 8.00 - 16.00
Csütörtök: 8.00 - 16.00
Péntek: 8.00 - 13.30

Kampusz

Kőszeg: Ahol multidiszciplináris látásmód uralkodik, ahol a kritikai gondolkodást tanítják és ahol a múlt és a jövő találkozik.
A kampusz Nyugat-Magyarországon, Kőszeg szívében fekszik. A történelmi kisváros hangulatos, páratlan környezete kiváló lehetőséget biztosít a minőségi tudás elsajátításához.

A Kőszegi Kampusz nem csak értékes diplomát kínál, hanem azt is lehetővé teszi, hogy a hallgatók vezető kutatók irányításával élvonalbeli kutatásokban vegyenek részt: a hallgatóink abban a kiváltságos helyzetben vannak, hogy az Egyetem és a Kampusz mellett a közelmúltban alapított „Instute of Advanced Studies Kőszeg” (iASK) kutatóintézet munkájában is részt vegyenek. 

Kőszeg: A jövő itt kezdődik.